У Полтаві пройшов флешмоб в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти гендерного насильства»

25 листопада – день, який проходить у світі під знаком боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок та гендерної нерівності. У 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій з метою захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві Центром Жіночого Глобального лідерства було ініційована міжнародна акція «16 днів проти насильства», що розпочинається саме 25 листопада.

Флешмоб «Насильство у сім’ї»

Кожного року Полтава також долучається до проведення цієї акції, це спільна ініціатива БА «Світло надії», управління у справах сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому. Адже проблема насильства у сім’ї, на жаль, залишається для нашого суспільства актуальною.

25 листопада, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти гендерного насильства» БА «Світло надії» влаштувала флешмоб за участі волонтерів. Акція проходила під назвою: «Говори!».

Соціальна акція «Говори»

Метою соціальної акції «Говори» було закликати людей, що потерпають від насильства не боячись розказати про свої проблеми та відстоювати свою гідність. Учасниками цієї соціальної акції виступали волонтери в медичних масках, зображували бійку. Вони смикали одне-одного, імітували удари, потім зупинялися, скидали маски і разом викрикували: «Говори!».

Прийняла в соціальної акції «Говори» і студентка нашої академії Лесюк Альона Станіславівна (4 курс, факультету обліку та фінансів).

Акція розпочалась зібранням на Театральній площі та ходою учасників до ТЦ «Злато місто». Волонтери йшли у респіраторних масках, імітуючи тим самим мовчання, потім знімали маски та вигукували: «Говори!».

Акція привертала увагу перехожих, й по завершенню флешмобу його учасники роздали буклети та візитівки з інформацією куди звертатися в разі виникнення насильства, що треба розцінювати, як насильство, та як діяти в разі складних ситуацій у сім’ї.

Ти маєш право на життя без насильства! 

Цією акцією ми хотіли привернути увагу жертв насильства: фізичного, психологічного та морального и для того, аби вони не замовчували насильства над ними і зверталися до відповідних структур.

На сьогодні тема насильства у родині вже не замовчується, як раніше. Проте існує величезна проблема у мисленні самих людей, жінок, які потерпають від домашнього насильств – вони соромляться говорити або ж навіть самі собі зізнаватися в тому, що вони є жертвами.

Тільки цього року на Полтавщині до адміністративної відповідальності за насильство в сім’ї притягнуто понад 2300 чоловіків. Хоча, стверджують експерти, з такою родинною проблемою до правоохоронців звертаються менше 10% постраждалих.

Відображення фізичного насильства. Чи є ти жертвою насильства?

Цей флешмоб прокоментувала журналістам студентка нашої академії Лесюк Альона:

«Ми хочемо, щоб люди, побачивши наш флешмоб, зрозуміли те, що є важливі проблеми і їх потрібно якомога краще і швидше вирішувати. Проблема, яку ми показуємо, є досить актуальною, оскільки в наш час в деяких сім’ях відбувається систематичне насильство над дітьми та жінками, але вони просто мовчать, не звертаються до правоохоронних органів, а сподіваються, що проблема вирішиться сама-собою, жінки прощають своїм чоловікам, а вони продовжують їх бити. Жінка не повинна боятися чоловіка і думати, що їй ніхто не допоможе!».

Роздача буклетів та візиток з інформацією куди можна звернутися в разі виникнення насильства у сім’ї

На даний момент, саме головне, що ми можемо зробити – це не бути байдужими, не стояти осторонь та не мовчати! До речі, саме флешмобом «Не мовчи!» та роздачею листівок з інформацією про те, як захистити себе від насильства в сім`ї та куди звертатися за допомогою, розпочалась низка заходів у рамках акції «16 днів проти насильства».

Що робити у критичних ситуаціях?

1. Намагайтемя уникати суперечок у ванній кімнаті чи на кухні – там, де є гострі та ріжучі предмети.

2. У разі загрози Вашому здоров’ю не зволікайте, викликайте міліцію за номером 102.

3. Заздалегіть знайдіть місце, куди можна піти, щоб перечекати небезпеку.

4. Зверніться за допомогою до спеціалістів – соціальних служб, кризових центрів, громадських організацій.

5. Зателефонуйте до Національної гарячої лінії з питань протидії насильству та захисту прав дитини.

Інформування жителів міста Полтава що робити при виникненні критичних ситуацій у сім’ї

Якщо в сім’ї тебе:

  •  принижують, ображають або погрожують тобі;
  • б’ють або штовхають;
  • позбавляють їжі, житла чи пошкоджують твоє майно;
  • примушують до небажаних сексуальних стосунків.

Телефонуй на Національну «гарячу лінію» з питань протидії насильству та захисту прав дитини, щоб отримати допомогу:

386 (безкоштовно для абонентів МТС та Київстар)

0800500335 (дзвінки в межах України безкоштовно)

380442053694 (для дзвінків у межах Києва та з-за кордону)

 

Діяльність: