Форум «Climate Change Camp II» або як стипендіати «Завтра.UA» вирішували екологічні, енергетичні та соціальні проблеми задля збереження навколишнього середовища

14 – 17 серпня Фонд Віктора Пінчука за підтримки Фундації Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) у Києві в Пущі Водиці провів другий екологічний форум «Climate Change Camp II» для стипендіатів програми «Завтра.UA». Захід був присвячений проблемам екології та зібрав понад 200 учасників з усієї України: студентів-стипендіатів освітньої програми Фонду Віктора Пінчука, молодих вчених, експертів з питань екології та альтернативної енергетики, лідерів громадських організацій.

Головною метою екологічного форуму стало привернення уваги соціально-активної молоді до проблем навколишнього середовища в Україні і долучення її до активної участі в реалізації проектів та ініціатив. Основними напрямками роботи учасників еко-табору цього року стали:

- управління водними ресурсами

- контроль та утилізація відходів

- «зелена енергія»

- соціальні ініціативи

Серед учасників цьогорічного Форуму були і стипендіати Полтавської державної аграрної академії: Постіл Юлія, Будник Анна, Бочарова Яна, Лесюк Альона та Яблонько Олена.

Одразу ж після відкриття Форуму всім учасникам довелося попітніти над командними іграми-квестами. Вони були поділені на 10 команд, які впродовж 10-12 хвилин повинні були відвідати такі станції як «Павутина», «Музична», «Танцювальна», «Водопровід», «Лабіринт», «Футбольна» і т. д. та познайомитись один з одним в процесі роботи, а також встигнути набрати максимально можливу кількість балів.

Ввечері стипендіати мали можливість презентувати вже діючі власні соціальні проекти, в яких вони беруть участь, а також проекти, розроблені стипендіатами на минулих Форумах.

Стипендіати Лесюк Альона та Яблунько Олена презентували проект, розроблений студентами Полтавської державної аграрної академії, «Природа, я, суспільство». Проект направлений на привернення уваги громади до проблем охорони довкілля, спрямування зусиль до практичних дій для його оздоровлення, пропаганду здорового способу життя, виховання екологічного мислення та культури шляхом очищення берегу річки Тарапунька від побутового сміття, висадження кущів та дерев вздовж берегів та на крутосхилах, де має місце ерозія; здійснення заходів по впорядкуванню сміттєзвалищ.

Крім того, стипендіати академії (Постіл Юлія, Лесюк Альона, Яблонько Олена) активно брали участь у проекті «Ecomap», який був розроблений у серпні 2013 року на освітньо-практичному форумі «Завтра.UA Climate Change Camp». Метою даного проекту є підвищення екологічної свідомості громадян України шляхом збору інформації про пункти прийому вторсировини (адреса розташування, розклад роботи, види сміття, яке приймається на переробку, ціни тощо). На підставі отриманої інформації була створена зручна карта eco-map.com.ua пунктів прийому вторсировини по всіх регіонах України, відкривши карту свого міста, можна побачити найближче розташовані місця прийому пластику, скла, батарейок, енергозберігаючих ламп тощо, а також кожен відвідувач сайту може додавати до неї відомі йому пункти (через форму зворотнього зв’язку). Таким чином, кожен небайдужий до проблеми утилізації сміття, зможе зробити свій вклад у інформування громадян стосовно того, де саме і для чого можна здавати вторсировину в своєму місті.

За результатами першого етапу даного проекту найактивніші були нагороджені цінними подарунками:

Постіл Юлія зайняла І місце серед всіх учасників.

Лесюк Альона зайняла ІІ місце серед усіх учасників.

Також Яблонько Олена активно брала участь у даному проекті.

Другий день роботи Форуму розпочався з бадьорої ранкової зарядки о сьомій ранку.

Зарядившись гарними емоціями та енергією всі були готові плідно працювати в командах і розробляти нові, цікаві, ефективні проекти.

Стипендіати Полтавської державної аграрної академії працювали у двох командах:

1. Постіл Юлія та Бочарова Яна були у складі команди «Еко-Адреналін» та працювали над проектом «FreeSun», що спрямований на популяризацію «зеленої енергії» серед населення України шляхом використання (установлення) сонячних колекторів для нагріву води на дахах будинків, а також геліосистем за схемою лізингу.

2. Лесюк Альона, Яблонько Олена та Будник Анна працювали у складі команди «Chelendges» та працювали над проектом «ЕkoPolice», метою якого є створення громадського руху по контролю за діяльністю органів місцевої влади у сфері дотримання чистоти навколишнього середовища та сприяння розвитку здорового свідомого суспільства.

Впродовж чотирьох днів роботи форуму учасники прослухали лекції експертів у сфері екології, дізналися про світовий досвід боротьби з проблемами навколишнього середовища та технологіями збереження екосистем, а також попрацювали над перетворенням власних ідей та ініціатив у реальні проекти, скеровані на вирішення екологічних питань.

Серед запрошених експертів, які поділилися зі стипендіатами власними ідеями та досвідом, а також працювали разом з ними над проектами стали:

  • Роман Зінченко, координатор української мережі енергетичних інновацій Greencubator;
  • Юрій Пивоваренко, засновник проекту «Зробимо Україну чистою!»;
  • Іван Пасічник, засновник проекту EcoIs.me;
  • Андрій Зінченко, засновник проекту EnergyTorrent;
  • Остап Голяка, засновник проекту BetaPlace;
  • Олексій Рябчин, економіст – міжнародник, стипендіат програми «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука, магістр за спеціальністю «Інновації та сталий міжнародний розвиток» (University of Sussex), дописувач у TheWashington Post;
  • Наталя Заверуха, засновник проекту з обміну речами «Плюшкін» та інші.

Всі команди Форуму мали можливість поспостерігати за фауною, зокрема над птахами, завдяки орнітологам українського товариства охорони птахів BirdLife Ukraіne, що надає розуміння глобальних процесів зміни клімату та вплив людської діяльності на їх популяції.

Також в рамках практичної частини заходу учасники форуму прибирали сміття в лісопарковій зоні.

По закінченню роботи над проектами стипендіати презентували їх менторам та усім присутнім. Цього року всі учасники могли проголосувати за проект, який сподобався найбільше.

За результатами голосування команда «Еко-Андреналін» з проетом «FreeSun» зайняла ІІ місце та отримала подарунки від спонсора Форуму Фундації Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) фірмові ковдри та рюкзаки.

Крім того, досліджуючи одне з ключових питань Форуму – управління водними ресурсами – учасники еко-табору відвідали з екскурсією завод «Coca-Cola Беверіджиз Україна».

Крім того, досліджуючи одне з ключових питань Форуму – управління водними ресурсами – учасники еко-табору відвідали з екскурсією завод «Coca-Cola Беверіджиз Україна».

Після такої плідної роботи на Форумі «Climate Change Camp II», спілкування з однодумцями та друзями зі спільноти найактивніших молодих людей України, учасники з новими силами та натхненням готові працювати над втіленням розроблених проектів в життя.