Розвиток співпраці між Полтавським державним аграрним університетом та Національним університетом харчових технологій

 

У листопаді 21 року було підписано Договір про співпрацю між Полтавський державним аграрним університетом та Національним університетом харчових технологій.
⠀⠀⠀⠀
В рамках цього договору було реалізовано академічну мобільність здобувачів вищої освіти та викладачів університетів, розпочато співпраця в науковій галузі та публікаційній діяльності.
⠀⠀⠀⠀
Так, викладачі кафедри харчових технологій ПДАУ публікують статті у наукових журналах НУХТ, приймають участь у рецензуванні статей, підручників та монографій НУХТ.
⠀⠀⠀⠀
У вересні 2021 року професор кафедри харчових технологій Валерій СУКМАНОВ за запрошенням НУХТ, в межах Х Міжнародної наукової конференції університету провів семінар «Високий тиск – інноваційна технологія харчових продуктів», в роботі якого прийняли участь понад 80 учасників з 11 європейських країн.
⠀⠀⠀⠀
У травні 2022 року відбулася відкрита лекція завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії Національного університету харчових технологій Андрія МАРИНІНА для магістрів та бакалаврів ОП Харчові технології ПДАУ на тему «Розвиток наукових досліджень в галузі харчових технологій в Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій».
⠀⠀⠀⠀
На підставі угоди про співпрацю щодо реалізації програм академічної мобільності між Національним університетом харчових технологій та Полтавським державним аграрним університетом щорічно здійснюється взаємний обмін здобувачами. Так, здобувач першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Олеся ІВЕР у Національному університеті харчових технологій вивчала навчальну дисципліну «М’ясні технології» модуль 2. Консервне виробництво; здобувач ПДАУ другого (магістерського) рівня вищої освіти Олена ТЮРКІНА у НУХТ вивчала дисципліну «Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів».
⠀⠀⠀⠀
Вже стала традицією взаємна участь науковців ПДАУ та НУХТ у наукових конференціях, семінарах та інших заходах, які було проведено.
⠀⠀⠀⠀
З метою розвитку професійних компетентностей та вдосконалення методології підготовки фахівців для галузей харчової промисловості викладачі кафедри Харчових технологій систематично підвищують кваліфікацію в Інституті Харчових технологій НУХТ.
⠀⠀⠀⠀
Сучасні вимоги розвитку вищої освіти призвели до необхідності оновити існуючий договір.
⠀⠀⠀⠀
Так у березні 2024 року ректор Полтавського державного аграрного університету професор Олександр ГАЛИЧ підписав оновлений Договір між ПДАУ та НУХТ, пункти якого відповідають новим задачам, що постали перед навчальними закладами. За дорученням ректора ПДАУ, професор кафедри харчових технологій Валерій СУКМАНОВ обговорим новий формат Договору про співпрацю з ректором НУХТ, професором Олександром ШЕВЧЕНКОМ.
⠀⠀⠀⠀
Договір було підписано і обговорено можливості, які відкриває цей документ для науково-педагогічних працівників університетів партнерів.
⠀⠀⠀⠀
Вже у 2024 році професора кафедри харчових технологій Валерія СУКМАНОВА включено до складу редакційної колегії наукового фахового видання НУХТ «Ukrainian Journal of Food Science». Розпочато пошукові дослідження в напрямку проведення сумісних наукових досліджень.