Успішна співпраця викладачів ПДАУ зі Шведським університетом сільськогосподарських наук

У рамках реалізації проєкту 101083023 - SULAWE - ERASMUS-EDU-2022-CBHE ,,Sustainable Livestock Production and Animal Welfare (SULAWE)" (модуль 2 «Благополуччя тварин») з 10 по 19 березня 2024 року науково-педагогічні працівники факультету технологій тваринництва та продовольства Полтавського державного аграрного університету Анатолій Шостя та Світлана Усенко перебували на навчанні у Шведському університеті сільськогосподарських наук (м. Уппсала, Швеція). До складу делегації входили представники провідних аграрних університетів України, Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, керівники галузевих асоціацій тваринництва.
 
У програмі візиту значну увагу було приділено вивченню нових ефективних методик навчання і  досвіду Швеції у забезпеченні благополуччя тварин (біологічні, фізіологічні та етологічні аспекти) у всіх ланках виробничих процесів; сучасним та інноваційним технологіям для підвищення та оцінки благополуччя тварин; використанню штучного інтелекту; ветеринарному контролю.

Надзвичайно цінною була можливість ознайомитися з науковими лабораторіями Шведського університету сільськогосподарських наук та експериментальною базою,  технологіями утримання великої рогатої худоби, свиней і птиці із дотриманням принципів благополуччя.

Також було цікаво дізнатися про особливості освітнього процесу в університеті та роботу грантового відділу.

Приємно було зустрітися з випускником ПДАУ Олексієм Гужвою і прослухати його лекцію про використання штучного інтелекту у тваринництві.

На стажуванні у Шведському університеті сільськогосподарських наук зараз перебуває професорка кафедри технології виробництва продукції тваринництва ПДАУ Оксана Кравченко, яка теж долучилася до навчального курсу.
Загалом навчання пройшло цікаво і конструктивно.  Було багато дискусій, результатом яких стали нові ідеї до підходів у навчанні студентів з метою поліпшення якості освіти у напрямі благополуччя тварин.